Autosafe topp mobi (2)

Dessa bilmärken är oftast inblandade i fortkörningar

En ny undersökning visar vilka bilmärken som oftast fastnar på fartkamerorna.
Polisen utfärdar allt mer fortkörningsböter.
För fem år sedan delades drygt 150 000 böter ut, och förra året landade siffran på knappt 220 000.

Det är Kantar Sifo som nu genomfört en ny undersökning på uppdrag av bilförmedlaren Kvdbil för att ta reda på vilka bilmärken som oftast är inblandade i fortkörningar.

Då är det tyskt som toppar listan, rapporterar Göteborgs-Posten.
BMW och Audi... Läs mer..

Prins Daniel fast för fortkörning

Prins Daniel har kört för fort och åkt fast, skriver Aftonbladet.
Han körde 87 kilometer i timmen på en 80-väg, på E16 utanför Hofors.
Läs hela reportage..

Så ska nya superkameran fånga fler fortkörare

Fler filer, fler fordon och skarpare bilder. De nya superkamerorna som tas i bruk nästa år kan mäta fordon på längre avstånd och fånga fler fortkörare. Med hjälp av AI-teknik kan de i framtiden även avslöja rattsurfare.

Uppgraderingen av Trafikverkets fartkameror sker under nästa år. Den nya kameran benämns Argux IV. 
Den har utvecklats av företaget Sensys Gatsy Group, har utökad kapacitet och kan därför användas på tätortsvägar och i stadsmiljö på ett annat sätt än nuvarande generationen fartkameror, vilket branschtidningarna Vi bilägare och Automotorsport rapporterat om.

Fördelarna är flera.
Mer avancerad radar och mer högupplöst kamera gör att fartkameran kan fånga bilars hastighet på hela 150 meters avstånd och övervaka flera filer samtidigt.

– Eftersom man kan mäta vinkeln till de fordon man mäter på kan man peka ut exakt vilket fordon som radarn registrerat i bilden och även blockera avsnitt på vägen, eller vid sidan av vägen, där man inte vill ha någon mätning alls, säger Erik Hemgren, utvecklingschef vid Sensys Gatsy Group, till Vi bilägare.

En annan fördel är att kameraskåpen görs om och bättre skyddar mot stöld.
I framtiden kan det också bli möjligt att avslöja rattsurfare med kamerorna. Detta med hjälp av programvara baserad på artificiell intelligens, som identifierar bilder på personer. Något som redan testats i andra länder, bland annat England. Det innebär dock att alla bilar måste fotograferas.

Under de närmaste tre åren ska 200-250 nya kameror tas i bruk per år. Det beräknas ta minst sex år innan alla befintliga kameror är utbytta.
Totalt finns det cirka 2400 fartkameror i Sverige.
Källa: Norran

Regler för vinterdäck – alla datum

Det gäller för personbil och A-traktor
Senast 1 december måste du byta till vinterdäck. Dubbdäck är tillåtna från och med 1 oktober. Sedan ska de av 15 april. Men om det är vinterväglag innan och efter kan du ha däcken på. Vinterdäck är ett krav 1 december till 31 mars.
Läs mer..

EU-förslag: ”Max 1,8 ton med B-körkort”

EU-förslag: ”Max 1,8 ton med B-körkort”
Max 90 km/h och ingen körning nattetid för de som tar nytt körkort. Det är några av de senaste förslagen i EU-parlamentets Trafikutskott.
Läs hela artikeln

Sabotage mot flera fartkameror – linsen spraymålad

Flera fartkameror i mellan Motala och Linköping har blivit saboterade.

 På lördagen fick MVT-redaktionen in flera tips på saboterade fartkameror. Enligt uppgift ska kameror mellan Borensberg och Ljungsbro vara målade med sprayfärg.
Polisen hade inte fått in några anmälningar om sabotaget, som är brottsligt.
– Det man först och främst tänker på är skadegörelse, säger polisens vakthavande befäl Rasmus Borgström.
Även på Bergsvägen mellan Linköping och Berg har kameror blivit saboterade. Enligt en läsare var ett par kameror nersprayade i onsdags, och på torsdagen var samtliga saboterade. Händelsen har polisanmälts.
Det är inte första gången flera kameror på sträckan saboterats. Redan i våras var kamerorna nersprayade berättade MVT.
– Den långsiktiga konsekvensen är att fler kan omkomma, sa Eva Lundgren på Trafikverket då.
Så jobbar vi med nyheter

Känner du igen dig i situationen? Motorväg, då höjer du hastigheten lite mer än vad som står på skyltarna? Enligt en onlineundersökning utförd i något som kallas M3 Panel mellan 12-23 januari 2023 på uppdrag av Kamux (som handlar med begagnade bilar), där de tillfrågade hade körkort och bil i hushållet samt var mellan 18-70 år, gav precis det svaret. Av de 1 017 tillfrågade svenskarna sa 48 procent att de körde för snabbt på motorväg.
Läs mer...

Här är bilmärkena med flest fartsyndare: "Är överrepresenterade"

Tycker du att vissa bilförare gasar på lite för ofta? En studie visar att bilförare av vissa märken tenderar att överskrida hastighetsgränsen oftare än andra.
Läs hela artikeln här..

Film: Nobbade Zlatan – här säljer Loffe, 72, sin Lamborghini

Här säljer ”Loffe” Nilsson från Gällivare sin unik Lamborghini Diablo SE30 till amerikanska superbilshandlaren Curated. Under 22 år har han hållit den gömd i sitt villagarage vid polcirkeln och nobbade ett bud från Zlatan Ibrahimovic. Till slut såldes bilen för 10 miljoner kronor – och ska nu renoveras till superskick i Miami. 
Läs hela artikeln här

Här är fartkamerorna som tog flest 2022 – håvade in mångmiljonbelopp

Så mycket fick fortkörarna betala 2022
Trots att många inte kunde bötfällas drog Trafikverket in närmare 165 miljoner på fortkörarna under 2022, enligt siffror från polisen som branschtidningen Carup tagit del av.

Polisens bakslag: EU-regler kan stoppa ny superradar

Svenska polisen har drabbats av ett nytt bakslag med sina nya Volvobilar. EU sätter käppar i hjulet för polisen att kunna aktivera nya radartekniken som kan ta fast fortkörare i flera riktningar. 
Läs hela reportaget här..

Vem har företräde vid påfart till motorväg?

Företräde eller inte vid motorvägspåfart? Detta genererar nog mer plåtskador än någon annan företeelse i trafiken bortsett från blixthalka. Det finns så mycket motstridig och direkt felaktig information. Vi reder ut begreppen.
Läs hela artikeln här..

Sju okända misstagen som förstör kylan i din bil

Under den här årstiden är luftkonditioneringen en av de viktigaste funktionerna i en bil. Men många använder sin AC på ett felaktigt sätt. Det gör att bilen inte blir så kall som du önskar och att klimatanläggningen i värsta fall kan skadas. Här är 5 okända misstag som kan förstöra svalkan i bilen.
Läs hela artikeln 

Högerregeln (nästan) ingen känner till

Vägen genom parkeringsplatsen med svarta pilar är helt klart bredare. Men vad gäller egentligen? Är du en av dem som släpper fram bilen som kommer från parkeringsgatan till höger - även om du själv kör på den större vägen? Grattis - då gör du rätt. Högerregel gäller nämligen alltid på en parkeringsplats, oavvsett om vägen ser ut att vara en "påfart" till en bredare, större parkeringsväg eller inte. 

Men allt för ofta stannar bilen på den smalare "påfarten" och ger fordonet på den större vägen företräde - trots att man kommer från höger.

Med en nästan självskriven självklarhet kör vi utan att ens bromsa för det fordon som kommer från parkeringsplatsens "småvägar" när vi anser att vi är på den större vägen inom parkeringen.

MEN: Högerregel gäller. Krockar du med någon från höger, oavsett vägens storlek (inom parkeringsområdet) blir du vållande till kollissionen.  

Så slipper du dubbdäcksböter

Förbudet gäller mellan 16 april och 30 september – om inte vinterväglag råder.
Men det finns sätt att slippa betala böter om du stoppas och ertappas med dubbarna på.
Fjällen är frikortet
Polisen kan se mellan fingrarna om föraren påstår att den har en resa till fjällen inplanerad.
– Vi är försiktiga med att bötfälla för dubbdäck de första dagarna. Har föraren en bra förklaring är det okej, säger Tomas Kindhal på trafikpolisen i Sundsvall.
– Det är ju upp till den enskilda polismannen att avgöra. Men har man för avsikt att åka till fjällen är det helt okej att ha kvar dubbdäcken på, säger Ulf Lindgren på Stockholmspolisen.
Kört i Malmö
Har du packat bilen och är på väg mot sydligare breddgrader kan du dock få problem om du fortfarande har dubbdäcken på i morgon.
Så säger Polisen

200 nya fartkameror sätts upp varje år – "Inte för att få fast fortkörare"

Fartkamerorna på vägarna blir fler och fler.
Nya kameror sätts nu upp i hela landet.
Men syftet är inte bötfälla fler fortkörare.                                              . Läs mer..

Då kan digitala körkort bli verklighet – fysiska lappen blir historia

För innehavarna ska det digitala kortet göra det enklare att uppdatera med ny bild. När någon även utökar sina behörigheter, till exempel väljer att ta körkort för tungt släp, behöver personen inte skaffa ett nytt kort.
Digital hantering skulle dessutom göra det enklare för personer med ett körkort från länder utanför EU att byta till sig ett EU-körkort. Det digitala körkortet skulle även innebära att information som omfattas av körkortet skulle kunna hållas mer aktuell. 

Läs mer..

Värsta bortförklaringarna polisen hört i trafiken

”Jag ska få medalj av kungen”
Det är inte ovanligt att polisen får höra en massa bortförklaringar till varför en trafikant har brutit mot lagar och regler, och vissa av bortförklaringarna är så dåliga att de har förärats en plats i denna lista.

Läs mer..

Polisen nya mobila avläsning scannar regskyltar snabbt

Detta är trafikgruppens senaste verktyg, den levererades idag och är ett portabelt ANPR-system.
ANPR, Automatic Numberplate Recognition, automatisk avläsning av registreringsskyltar, vilket kortfattat innebär att vi snabbt kan se om fordonet är belagt med körförbud, avställt eller efterlyst mm.'

Läs mer

Undvik böter – 10 fakta om körning i rondell du måste veta

Handen på hjärtat, brukar du glömma att högerblinka när du kör ut ur en rondell? Sådant slarv kan kosta 500 kronor i böter och det är ändå ett av de billigare misstagen du kan göra i en cirkulationsplats – som det egentligen heter. Här har du tio fakta som du måste ha koll på, plus några värdefulla tips som hjälper dig att undvika missförstånd vid rondellkörning.

Läs mer..

Facebookgrupper avslöjar Polisens trafikkontroller

En av de större grupperna på Facebook för att följa polisens hastighetskontroller har närmare 90.000 medlemmar. Med en enkel sökning på Facebook hittar vi grupper över hela landet vars syfte är att meddela och sprida information om polisens kontroller i trafiken. Sök på Poliskontroll och Poliskoll, välj "grupper" i din sökning och du får en gedigen lista över de olika grupperna.

Se grupperna här

Så gör polisen hastighetskontroller

Polisen - Om laserinstrumentet och varningsutrustning

Världens högsta fortkörningsböter -en Norgehistoria?

En svensk sportbilsförare körde 290 km/h när han stoppades av polisen. 
Polisen beslagtog hans Mercedes-Benz SLS AMG och bötfällde honom med 7,7 miljoner kr.  I höstas blev en norrman av med sin Lamborghini värd 2,7 miljoner kronor.

Här är de dyraste fortkörningsböterna någonsin. 
Den dyraste boten i Sverige när polisen tar ditt körkort kostar 4000 kr oavsett hur fort det går. I Sverige drabbar böterna dessutom lika oavsett om du är rik eller fattig. I många andra länder är böterna i stället inkomstprövade, det betyder att en miljonär kan få riktigt saftiga böter som svider lika mycket i plånboken som hos en fattig som får lägre böter.

Läs hela reportaget..

Då slipper du fortkörningsböter - även om du passerar för fort

Även om du passerar en blixtrande fartkamera i för hög hastighet finns det tillfällen där det blir betydligt svårare att bötfälla dig - Även om du syns på fotot!
Här presenterar vi några tillfällen där kan slippa böter:
 

  • Du kör någon annans bil - fordonets registreringsskylt visar dess ägare och bild på ägaren ( i körkortsregistret) måste överensstämma med bild tagen av fartkameran.
  • Du kör motorcykel. Ditt ansikte är dolt och dessutom har du ingen registreringsskylt fram som kan identifiera dig
  • Du kör med företagets bil. Det är sannolikt att din abetsgivare får en förfrågan av Polisen men det är bara om din arbetsgivare väljer att lämna ut dina uppgifter som du kan få hastighetsböter. Vi saknar angiverilag i Sverige så denne är inte skyldig att lämna ut dina uppgifter och riskerar heller ingen konsekvens om så inte sker.
  • Bilden på dig tagen av kameran stämmer inte överens med bilden på ditt körkort. Är du ägare av fordonet kopplar polisen samman biluppgifternas ägarinformation med dig och jämför mot ditt körkortsfoto.

10 tecken som avslöjar en civil polisbil – lär dig knepen

Om du misstänker att bilen bakom dig är en civil polisbil, kan det vara bra att vara uppmärksam på tecken som kan avslöja det, som exempelvis om bilen har en antenn på taket, om den har skyltar eller decals som identifierar den som polis, eller om den följer dig en längre tid. Det är dock viktigt att påpeka att det finns många olika typer av fordon som kan användas av polisen, så det är inte alltid lätt att avgöra om det är en civil polisbil eller inte. Det är viktigt att följa trafikreglerna och vara medveten om omgivningen oavsett vad.
Läs hela artikeln här..

Hertz satte kund i fängelse – av misstag

I 364 olika fall har Hertz lyckats anmäla bilar som stulna av deras kunder, något som visat sig inte vara fallet. Det har lett till att det amerikanska företaget tvingats betalat ut motsvarande 1,7 miljarder kronor till drabbade kunder. Läs mer..

Svenska Lada-importören hade lönnrum och master på taket

Ryska bilimportören Matreco sålde bilmärkena Vaz, Lada, Volga och Moskvitch med stora förluster i Sverige. Ändå tycktes verksamheten blomstra och flera stora bilhallar slogs upp i strategiska lägen. Men allt tros ha varit en raffinerad fasad för sovjetiska spioner i Sverige. Bilhallarna hade stora radiomaster och ryktena talar om lönnrum i väggarna med vapengömmor och avlyssningsutrustning. 

Läs mer..

Om polisen tar ditt körkort

Polisen ska omhänderta ditt körkort om du gör dig skyldig till ett brott eller förseelse och det är troligt att ditt körkort kommer att återkallas av Transportstyrelsen. Läs mer..

Minst 100 kameror stulna. Hamnade de i Ryska drönare?

Den svenska säkerhetspolisen uppger att man har kännedom om uppgifterna som cirkulerar om kopplingen mellan stölderna längs med de svenska vägarna och de ryska hemmabyggda drönarna.
– Men vi har ingen möjlighet att gå närmare in på eller berätta om vårt underrättelsearbete, säger Fredrik Hultgren-Friberg, presstalesperson på Säpo.

Läs mer..

58 fartkameror stulna – kommer kosta miljoner att ersätta

Fartkameror för 14,5 miljoner har på kort tid stulits i Stockholms och Uppsala län.
Förövarna har brutit upp kameraskåpen och stulit den så kallade mätkassetten som som består av en radar, en systemkamera och en kraftig studioblixt. Den överlägset dyraste komponenten är radarn.

Läs mer..

Klart: Skatten på bensin och diesel höjs 1 oktober

Den årliga höjningen av andelen biodrivmedel i bränslet, reduktionsplikten, har orsakat en brant stegring av dieselpriset. För att stämma i bäcken beslutade regeringen i våras att sänka skatten till EU:s miniminivå med 1,31 kronor per liter – något som gav en sänkning med cirka 1,80 kronor per liter vid pumpen.
Nu ger finansministern klart besked om att skatten ska tillbaka till tidigare nivå den 1 oktober. 

Läs mer..

Persbrandt har gått över till elbil – här är hans nya vrålåk

Mikael Persbrandt har gjort sig känd som en riktig bilentusiast. Nu har skådespelaren bytt till elbil. Nyligen köpte han en elektrisk Porsche Taycan och sålde en Rolls-Royce med bensinslukande V12-motor. 

Läs mer..

Larm: Yrkeschaufförer kör för fort – kraftig ökning

Yrkeschaufförer kör för fort. Och allt snabbare. Det visar en undersökning som försäkringsbolaget Folksam låtit göra på trafiken i Storstockholm och Uppsala. Hastighetsöverträdelserna beräknas kosta 70 liv per år enligt Folksams forskningschef.

Läs mer..

Polisen beslagtog Ferrari – nu kommer den jaga brottslingar

Ferrari 458 Italia förstärker den tjeckiska polisflottan. Den italienska superbilen kommer att jaga de "mest aggressiva" brottslingarna på landets vägar.

Läs mer..

Tioåring rymde med föräldrarnas bil – körde två mil till Stockholm city

En tioårig pojke stoppades under natten mot måndagen i centrala Stockholm – körandes sina föräldrars bil, i fel färdriktning på Centralbron i Stockholm.

Läs mer..

Här finns Sveriges alla fartkameror

Vart finns egentligen alla fartkameror som sätts upp i Sverige.? Här är kartan som visar dem alla!

Läs mer..

SVT om Polisens nya superbilar

Med det nya systemet kan polisen parkera och genomföra kontroller från bilen, i stället för att använda laserpistoler som idag.

Se reportaget..

Se upp i backspegeln! Första super-polisbilen har levererats

De nya polisbilarna får bland annat möjlighet att filma i alla riktningar och automatiskt läsa av registreringsskyltar på omgivande trafik (ANPR). På så sätt kan bilar med körförbud eller som är kopplade till efterlysta personer upptäckas. 

Ett nytt radarsystem i bilarna gör det möjligt att mäta hastigheten på mötande trafik under färd. Förseelsen kan dokumenteras av bilens kameror. Det går också att mäta hastighet på framförvarande och korsande trafik. 

Läs mer..

Så funkar en fartkamera - se filmen från polisen

Så funkar en fartkamera. Se filmen som förklarar hur en fartkamera fungerar och hur polisen arbetar med materialet de får in från fartkameror runt om i Sverige..

Läs mer här..