Ett vanligt missförstånd är att polisen inte får köra fort utan att ha blåljuset igång. Det stämmer inte och vi går kort igenom våra olika körsätt. Vi har vanlig tjänsteutövning, brådskande körning och trängande fall.
Vanlig tjänsteutövning (vanlig patrullering)
Vi får köra mot enkelriktat och göra undantag mot regler som till exempel förbud mot fordonstrafik och förbjuden infart.
Vi får köra i parker och på gågator Hastigheten på gång- och cykelbana får inte vara högre än 30km/h och gångfart på gångfartsområde. Vi är inte undantagna hastigheten här.
Brådskande körning.
Vid brådskande körning så gäller samma regler som vid vanlig tjänsteutövning plus att vi får göra undantag mot hastighetsbestämmelserna. Observera att denna körningen inte kräver blåljus eller siren. Det är inte ens tillåtet för oss att använda det då betydelsen utav blåljus är något annat än att påvisa att vi kör fortare än skyltad hastighet.
Trängande fall
Utöver reglerna som vi redan är undantagna så får vi här även köra mot rött, behöver inte stanna vid stoppskylt. Även undantagen för väjningsplikt, omkörning förbjuden och påbjuden körbana.
Observera att även här så är vi inte tvingade att köra med blåljus eller blåljus/siren. Utan enda gången vi måste använda det är när vi påkallar fri väg.
För att man ska köra trängande fall så gäller fara för liv, hälsa eller omfattande skada på egendom.
När vi påkallar fri väg så är ni tvingade att underlätta våran framkomlighet. Ni får däremot aldrig bryta mot trafikreglerna för att göra det. Utan lugnt och behärskat blinkar ni och visa vart ni är på väg. Det absolut sämsta man kan göra är bromsa kraftigt.
När vi ändå är igång med lite teori så kan vi även förevisa hur det ser ut när vi kör bakom en bil och sedan signalera för att man ska stanna. Det är växelvis blått och rött ljus. Efter en stund övergår det till enbart blåljus.
När man ser detta så ska man stanna till vid vägkanten och polisbilen stannar bakom. Ni ska inte fortsätta köra vidare i flera kilometer utan det är stopp så fort det bara är möjligt.
Källa